Filip Piens

zanger - muzikant - buikspreker - animator - presentator


Filip Piens is de populairste artiest in het seniorencircuit

Pienspaleis doet rusthuis dansen

Bewoners en personeel van het rusthuis Ter Bake in Denderleeuw trokken gisteren in polonaise door hun cafetaria. Ze deden dat op de tonen van Filip Piens, de kampioen van de rusthuizen. Geen andere artiest verzorgt meer optredens voor senioren dan hij.
Paul DEMEYER (Het Volk - Het Nieuwsblad)

Pienspaleis heet het programma, maar Piens' Swingpaleis zou een betere naam zijn. Want Filip Piens doet niets anders dan Felice : mensen laten meequizzen, -zingen en -dansen op muziek. 75 minuten lang. Maar Piens' publiek is wel gemiddeld tachtig en ouder.
"Wat niet betekent dat muziek hen niet raakt. Integendeel. Speel twee maten van een bekend liedje en je ziet de herkenning in hun ogen. Of aan hun voeten. Want daar let ik altijd op. Als de voeten bewegen, dan betekent het dat ze mee zijn." Een verzorgster : "Het is heel verrassend hoe de herinnering soms net onder het oppervlak ligt. Je hoeft niet eens doep te graven. Vorige week zagen we daarvan nog een mooi staaltje. In de kerk begon plots een dementerende bewoner na een regel al het Onze Vader mee te bidden."
"Het is hetzelfde met muziek", zegt Filip Piens. "Er ligt een schat van zo'n 100 liedjes in het geheugen van elke bejaarde. Niet dat iedereen dezelfde liedjes kent. In West-Vlaanderen moet ik bijvoorbeeld niet komen aanzetten met Walter De Bucks In mijn stroatje, terwijl de liedjes van De Strangers niet veel verder dragen dan Antwerpen. Maar Tinneke Van Heule is dan weer overal gekend.
Het is waar. Tijdens de quiz wordt Tinneke al na twee maten herkend. De bejaarde die het eerst de titel in de microfoon kan zeggen, wint een punt voor haar of zijn team. Maar niemand houdt een telling bij. Men is hier om mee te zingen. Niet alleen met de Vlaamse klassiekers. Ook voor My Bonnie lies over the ocean gaan de bejaarden meteen in koor.
"Je mag deze mensen zeker niet onderschatten", leert Filip Piens. "Je bent fout wanneer je denkt dat ze geen nieuwe liedjes meer bijleren. Ik mag hier gerust Frans Bauers Heb je even voor mij of Borsato's Dromen zijn bedrog inzetten. Men gaat meezingen. Misschien niet de strofes, toch zeker het refrein. Deze mensen zitten veel binnen voor de tv of bij de radio, daarvan pikken ze heel veel op. Ook de liedjes van K3, maar als man gaat mij dat repertoire niet zo goed af."

Begonnen in Zon en Zee

Filip Piens zet bij de aanvang van zijn optreden meteen een familaire toon door te vertellen over zijn echtgenote die als verpleeg-aspirante in een rusthuis werkt en over zijn zoon en dochter. Piens vertelt dat hij tien jaar geleden nog onderwijzer was in Kruishoutem. "Toen we eens met school naar Zon en Zee gingen, had ik heel mijn muziekinstallatie mee. Toevallig logeerde daar ook een delegatie die werkte in het circuit van de Brusselse senioren. Zij vroegen me mijn adres. Een paar maanden later kreeg ik een telefoontje : of ik de animatoren in de rusthuizen niet eens wilde komen voorlichten over muziek. En zo ben ik eigenlijk in dit circuit gerold."
Piens vertelt het en schept zo meteen een band. Na het optreden gebeurt het dat mensen hem aanklampen. "Soms vragen ze me wel eens mee naar hun kamer. Vaak beginnen ze te vertellen dat ze vroeger ook hebben gezongen, of gedanst. Maar dat ze door hun hoge leeftijd niet meer kunnen. Hier optreden houdt je inderdaad een spiegel voor. Je weet dat je hier ook allicht terecht zal komen. Maar dat schrikt me niet zo fel af, want wanneer ik hier zit, zingen de bejaarden allicht liedjes van The Beatles."

"Tegen dat ik in het rusthuis terechtkom,
zingen de bejaarden allicht liedjes van The Beatles"

FILIP PIENS
ENTERTAINER VOOR SENIOREN

The Beatles zijn langs heel de generatie die vandaag hoogbejaard is, heengeslopen.
Piens : "Deze mensen hebben zich tijdens hun kinder- en jeugdjaren wel opengesteld voor muziek. Maar tijdens hun werkjaren - toen The Beatles in waren - hebben ze er zich voor afgesloten. Nu ze oud zijn, vullen ze het vat weer aan. Sinds deze zomer zit daar zelfs Je hebt me duizend maal belogen van Laura Lynn in."

TOP 10
De vzw Cultuur voor Bijzondere Doelgroepen (Cubido) subsidieert optredens van 145 artiesten in rusthuizen. Dit is de top-tien van de meest gevraagde artiesten.

1. Filip Piens
2. Lia Linda
3. Papa Chico
4. Duo Jacques Raymond/Ingriani
5. Nicole en Hugo
6. Juul Kabas
7. Duo Laurena/Marc Meersman
8. Marc Dex
9. Le Grand Julot
10. De Ronald Lee White Dancers